S01 E29 - Mèxic és el major exportador mundial de cervesa des de fa 12 anys
S01:E29

S01 E29 - Mèxic és el major exportador mundial de cervesa des de fa 12 anys

Episode description

Segons dades del departament de comerç internacional de les Nacions Unides, Mèxic augmenta la seva exportació de cervesa, des dels anys 90’s, i cada cop més. Passant a ser actualment el major exportador mundial de cervesa, per un valor de 5 mil milions de dòlars USD. En segon i tercer lloc segueixen Holanda i Bèlgica, amb 2 mil milions. I en quart lloc Alemanya, amb 1400 milions. Així, Mèxic exporta gairebé el mateix que aquests 3 països junts.

Això podria semblar una bona notícia per a Mèxic. Tot i això, aquest 2022 justament va ser polèmica la situació d’escassetat d’aigua per sequera. Fins al punt que el president mexicà va demanar a les cerveseres limitar i optimitzar la seva producció i aprofitament de l’aigua. I és que produir un litre de cervesa consumeix entre dos i quatre litres d’aigua potable.

El 2010 l’empresa holandesa Heineken va comprar per 7 mil milions de dòlars USD la cervesera Cuahtemoc-Moctezuma, del grup FEMSA (la companyia de begudes més gran a llatinoamèrica).

El 2013, la companyia belga AB InBev compra per 20 mil milions de dòlars USD la cervesera Model (productora de la popular Corona).

El 2018 l’empresa Heineken va obrir una nova fàbrica a Chihuahua que va començar a crear una crisi de l’aigua per als agricultors. Aquesta sola planta consumeix més de 2.000 milions de litres l’any. Aquest assumpte va aixecar tensions entre el govern federal i l’estatal, que és qui finalment atorga les concessions d’extracció d’aigua.

Ja hi ha qui diu que les properes guerres del futur seran per aigua potable. No sé si això arribarà, el que sí que sé és que hi ha gent sense escrúpols que només pensa en el seu propi lucre.


Font 1: https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/zrw8bb/oc_mexico_now_leads_the_og_european_beer/

Font 2: https://sinlineamx.com/la-industria-cervecera-y-el-problema-de-agua-en-mexico/

Música: Audionautix.com

Programari: LibreOffice Calc, Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils