S01 E36 - Als països amb més bandes de heavy metal la gent és més feliç
S01:E36

S01 E36 - Als països amb més bandes de heavy metal la gent és més feliç

Episode description

Per a aquest cas d’anàlisi, s’han fet servir dades de l’Enciclopèdia del Heavy Metal per aconseguir el nombre de bandes per país, i s’ha tret la mesura de la “felicitat de la gent” per països de l’enquesta “World Happiness Report” de 2022. Que és una enquesta desenvolupada any amb any per les Nacions Unides. Et deixo tots dos enllaços a la descripció.

Per cert, l’Enciclopèdia del Heavy Metal és un projecte ben interessant realitzat per una parella de Mont-real des del 2002 i vénen recopilant un directori amb milers de bandes exclusivament de Heavy Metal. A dia d’avui tenen indexades ni més ni menys que 4765 bandes només d’Espanya, i 3907 de Mèxic.

Sembla que a Europa és on hi ha més afició pel Heavy. I per això s’han pres dades de països europeus per a aquesta anàlisi.

Però vegem què té a veure el nombre de bandes de Heavy Metal en un país i el grau de felicitat dels seus ciutadans.

Resulta que en construir un gràfic de punts posicionant-hi tots els països europeus segons l’eix “nombre de bandes” i l’eix “nivell de felicitat”, el resultat és sorprenent. Clarament hi ha una correlació lineal entre les dues dimensions! És a dir, als països amb més bandes metal·leres, els seus ciutadans manifesten ser més feliços.

Però compte. També és perfectament vàlid dir-ho del revés: els països on la gent se sent més feliç, hi ha més bandes metal·leres.

I és que resulta que les dues afirmacions són certes, perquè en cap moment no hem esmentat una relació de causa i efecte. És a dir, que hi hagi més bandes perquè la gent sigui més feliç, ni tampoc que la gent sigui més feliç perquè hi hagi més bandes de Heavy.

Simplement són variables relacionades que quan una puja, l’altra normalment també ho fa. I no per causa de l’altra, sinó possiblement per una tercera o més variables.

Per exemple, podríem llançar la hipòtesi que potser els països amb més abundància de diners públics, tenen més capacitat per proveir els seus ciutadans amb més beneficis de salut, educació, feina, lleure, etc… i per tant probablement siguin més feliços, i A MÉS (en paral·lel) també tinguin més facilitats econòmiques i culturals per crear grups de música. Vaja, n’és un exemple.

Per acabar, he de dir, que encara que aquest exemple de les bandes sembli força obvi, no sempre és fàcil evitar assignar relacions de causa i efecte en multitud de correlacions que veiem diàriament.

Desafortunadament, és una cosa que fins i tot de vegades es fa servir de forma malintencionada per posar certs sectors de l’opinió pública en contra d’altres. Com en l’exemple extrem de la gent que creu que els negres hi tenen alguna cosa inevitable per ser menys pròspers econòmicament i laboralment que els blancs, perquè les dades mundials allà on les cerques mostren normalment una correlació alta i persistent entre pobresa i color de pell .

Tots fallem alguna vegada l’any fent alguna d’aquestes inferències errònies de causalitat sobre la base de dades correlacionades. Espero que ara estiguis una mica més alerta d’aquest biaix cognitiu important i perillós.

Ah, i per cert, malgrat el que acabo de dir, és clar que hi ha relacions de causa i efecte entre variables observades en sociologia, medicina, història, economia, etc… però hi ha moltes més correlacions no causals que causals. Aleshores simplement, hem de ser molt previnguts.


Font 1: https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/105qgoi/oc_metal_bands_bring_happiness_as_chocolate/

Font 2: https://www.metal-archives.com/lists/ES

Font 3: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report

Música: Audionautix.com

Programari: Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils