S01 E33 - El 22% dels països tenen menys d'un milió d'habitants
S01:E33

S01 E33 - El 22% dels països tenen menys d'un milió d'habitants

Episode description

El nombre total de països al món és de 196. Encara que aquesta xifra varia segons les institucions que ho comptabilitzin, perquè hi ha micropaïsos que solen ser illes al Pacífic o al Carib, i l’estat de país dels quals és molt especial.

Avui vull parlar de quants països hi ha per continent, i quants tenen menys d’un milió d’habitants.

Hi ha 3 continents que tenen més de 40 països: Àfrica 55, Europa 50 i Àsia 46. Tot i que la proporció de països petits és més gran a Europa, exactament un de cada 5 tenen menys d’un milió d’habitants, mentre que a Àsia i Àfrica són un de cada 10.

Per parlar d’Amèrica, consideraré aquest territori com a 2 continents: Amèrica del Nord i Amèrica del Sud. Encara que sobre aquest assumpte hi ha qui introdueix una tercera regió anomenada Centreamèrica. Encara que geogràficament parlant es considera un únic continent.

A Amèrica del Nord hi ha 24 països i a Sud-amèrica 15 països. Possiblement sempre vas pensar que a Sud-amèrica hi ha més països que a Amèrica del Nord. Però ja veus que no és així. Això és perquè els països de la mal anomenada “Centreamèrica” es reparteixen entre tots dos, i en particular molts del Carib són catalogats com a nord-americans. El que queda més al Sud que encara és considerat nord-americà és Panamà.

Perquè ho vegis més clar, la llista de països llatinoamericans al nord del continent és: Costa Rica, Cuba, República Dominicana, El Salvador, Guatemala, Hondures, Jamaica, Nicaragua, Panamà i Puerto Rico.

Com sigui, tant al nord com al sud, aproximadament un de cada 3 països americans és de menys d’un milió d’habitants (4 de 15 al Sud i 10 de 24 al Nord). Aquesta proporció és molt més gran que a Euràsia i Àfrica.

L’altre continent és Oceania, on la proporció encara és més notable: només 3 de 6 països tenen més d’un milió d’habitants. Aquests són, com ja has d’imaginar: Austràlia amb 26 milions, Papúa Nova Guinea amb 10 milions, i Nova Zelanda amb 5 milions.

  • Àfrica : 5 / 55
  • Àsia: 4 / 46
  • Europa: 10/50
  • Amèrica del Nord: 10 / 24
  • Sud-amèrica: 4 / 15
  • Oceania: 3/6

Geo-políticament parlant, el cas de Nova Guinea és curiós: és la segona illa més gran del planeta, després de Groenlàndia. La seva extensió és gairebé quatre vegades la de Regne Unit. I políticament està dividida literalment per la meitat. La meitat esquerra pertany a Indonèsia (Àsia) i la meitat dreta és un territori anteriorment administrat per 60 anys per Austràlia, fins que el 1975 va passar a ser un país “independent” en forma de monarquia parlamentària sota el regnat d’Isabel II, com a part de la Mancomunitat de Nacions o Commonwealth.

Espero que aquest episodi t’hagi ajudat a redibuixar d’una altra manera el mapa geopolític, sempre canviant i sobretot amb molts matisos i ambigüitats.


Font 1: https://worldpopulationreview.com/countries

Font 2: https://es.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%BAa_Nueva_Guinea

Música: Audionautix.com

Programari: Rstudio, Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils