S01 E31 - Els 30 països on més impostos es recapten són europeus i també Cuba
S01:E31

S01 E31 - Els 30 països on més impostos es recapten són europeus i també Cuba

Episode description

Els números següents els he extret d’un article de la Viquipèdia de l’any 2020, del qual et deixo l’enllaç a la descripció de l’episodi. La font de dades és el Fons Monetari Internacional i el ThinkTank Heritage.

L’interessant d’aquest rànquing és la mètrica usada per comparar els diferents països: el percentatge que representa la suma total d’impostos recaptats respecte del total del Producte Intern Brut (PIB).

La primera xifra no necessita gaire explicació: és la suma de tots els impostos recaptats a les empreses o ciutadans, i fins i tot estrangers.

El producte intern brut (PIB) és una magnitud macroeconòmica, que expressa el valor monetari de la producció de béns i serveis de demanda final d’un país o regió durant un període determinat, normalment d’un any.

Per a aquest rànquing s’ha calculat quin percentatge és la quantitat d’impostos recaptats sobre la base del producte intern brut. D’aquesta manera, tenim una idea del nivell de fiscalitat. És a dir, de quant recapta el govern en funció del que es produeix o comercia al seu territori. Se suposa que un país el govern del qual es finança amb més proporció d’impostos, tindrà la possibilitat de proporcionar millor servei als seus ciutadans i empreses residents. Se suposa.

Anem amb els números.

El més sorprenent és que entre els 30 primers països tots són europeus, a excepció de Cuba. França i Dinamarca estàn en primer lloc amb un 46% de fiscalitat! Els darrers països de la llista tenen una fiscalitat per sota del 34% i són: Espanya, Regne Unit, Moldàvia, Estònia i Eslovàquia.

El cas de Cuba és estrany. És a la posició 8, amb un 40% de fiscalitat. Sincerament, no tinc prou elements per entendre per què és l’únic país no europeu en aquest rànquing. Deixa’m la teva opinió en els comentaris si tens alguna dada rellevant sobre això.

Si calculem la mitjana de fiscalitat per continent, així queda el rànquing: Europa un 34%, Nord-Amèrica un 23%, Amèrica del Sud i Oceania un 22%, Àfrica un 17% i Àsia un 15%.

Europa: 34% Nord-Amèrica: 23% Sud-amèrica: 22% Oceania: 22% Àfrica: 17% Àsia: 15%

Tot i que darrere d’aquestes mitjanes hi ha moltes diferències entre països de cada bloc. Per exemple, a Nord-Amèrica, els EUA tenen un 27% de fiscalitat, mentre que Mèxic en té un 16%… gairebé la meitat.

No és fàcil entrar a entendre aquestes xifres ni la seva suposada repercussió. Com s’ha dit abans, sembla que a més fiscalitat els estats poden proporcionar i garantir millors serveis públics, i fins i tot tenen més eines per promoure la innovació a les empreses i la millora d’infraestructures. Però, com sabem els que hem viscut a Europa, no sempre és així.


Font: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_tax_revenue_to_GDP_ratio

Música: Audionautix.com

Programari: LibreOffice Calc, Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils