S01 E30 - Darrere del Vaticà, a Finlàndia és on llegeixen més la Vikipèdia
S01:E30

S01 E30 - Darrere del Vaticà, a Finlàndia és on llegeixen més la Vikipèdia

Episode description

Al novembre de 2022, es van visitar un total de 16 milions de milions, és a dir 16 bilions, de pàgines de la Vikipèdia i altres portals wiki de la Fundació Wikimedia.

A la descripció de l’episodi et deixo dues gràfiques amb les dades per països. Però deixa’m recitar els més destacats.

Pel que fa al rànquing mundial, des del Vaticà llegeixen de mitjana 107 pàgines per habitant al mes. La Ciutat del Vaticà és un país d’uns 500 ciutadans censats, encara que possiblement tinguin d’altres residents.

En segon lloc, hi ha Finlàndia, un país de 5 milions d’habitants, on llegeixen de mitjana 18 pàgines de la Vikipèdia al mes per habitant. Això és 20 vegades menys que al Vaticà! Al top 20 hi ha els següents països de major a menor: Hong-Kong, Singapur, Estònia, Irlanda, Islàndia, Regne Unit, Suècia, Holanda, Luxemburg, Mònaco, Suïssa, Israel, Àustria, Canadà, Noruega, Alemanya, República Txeca i Estats Units d’Amèrica. Tots ells llegeixen entre 10 i 17 pàgines al mes per habitant.

Hem de baixar fins a la posició 42, per trobar el primer país de parla hispana: Andorra, on llegeixen 7 pàgines de mitjana al mes per habitant. Andorra és un petit país de 80 mil habitants als Pirineus, entre Espanya i França. Tot i que el seu idioma oficial és el català, tots els habitants parlen i llegeixen diàriament l’espanyol.

Molt a prop d’Andorra al rànquing, trobem Espanya amb una mitjana de 6.8 pàgines per habitant. I la resta de països cauen ja gairebé a la meitat. A Uruguai llegeixen 4.5 pàgines i a Xile 3.8 pàgines. D’aquí cap avall segueixen: Argentina, Puerto Rico, Panamà, Costa Rica, República Dominicana, Perú, Colòmbia, Equador, Mèxic, Veneçuela, Bolívia, Paraguai, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Hondures i Cuba.

7,1 p/h - Andorra (0.1 Mill.habit.) 6,8 p/h - Spain (47.6 Mill.habit.) 4,5 p/h - Uruguai (3.4 Mill.habit.) 3,8 p/h - Xile (19.6 Mill.habit.) 3,0 p/h - Argentina (45.5 Mill.habit.) 3,0 p/h - Puerto Rico (3.3 Mill.habit.) 2,5 p/h - Panama (4.4 Mil.habit.) 2,2 p/h - Costa Rica (5.2 Mill.habit.) 2,0 p/h - República Dominicana (11.2 Mill.habit.) 1,9 p/h - Perú (34 Mil.habit.) 1,9 p/h - Colòmbia (51.9 Mill.habit.) 1,7 p/h - Equador (18 Mill.habit.) 1,7 p/h - Mexico (127.5 Mill.habit.) 1,6 p/h - Veneçuela (28.3 Mill.habit.) 1,4 p/h - Bolívia (12.2 Mill.habit.) 1,1 p/h - Paraguai (6.8 Mill.habit.) 0,9 p/h - El Salvador (6.3 Mill.habit.) 0,7 p/h - Guatemala (17.8 Mill.habit.) 0,6 p/h - Nicaragua (6.9 Mill.habit.) 0,6 p/h - Hondures (10.4 Mill.habit.) 0,4 p/h - Cuba (11.2 Mill.habit.)

Aquestes xifres de trànsit són de Novembre de 2022 i els he extret de la mateixa Fundació Wikimedia, i inclou el trànsit als seus diferents portals de contingut: Vikipèdia, Wikcionario, Wikilibros, Wikinoticias i Wikiviajes.

Per mi, la dada més sorprenent és que a gairebé tots els nostres països es llegeix de mitjana almenys una pàgina al mes per habitant a la Vikipèdia. M’esperava molt menys.

L’altra dada curiosa és que hi ha molta diferència entre països. I això seria molt més difícil explicar.


Font 1: https://stats.wikimedia.org/#/all-projects/reading/page-views-by-country/normal|table|last-month|(access)~desktopmobile-appmobile-web|monthly

Font 2: https://worldpopulationreview.com/countries

Música: Audionautix.com

Programari: LibreOffice Calc, Gimp, Audacity, Kdenlive, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils