S01 E27 - A Espanya, els nens entre 8 i 9 anys passen 4 hores al dia davant una pantalla
S01:E27

S01 E27 - A Espanya, els nens entre 8 i 9 anys passen 4 hores al dia davant una pantalla

Episode description

Segons una enquesta realitzada per Statista a Espanya el 2018, els nens espanyols de 8 i 9 anys passen unes 4 hores al dia davant d’una pantalla, ja sigui el mòbil, l’ordinador o el televisor. I els infants de 12 i 13 anys unes 7 hores al dia.

Segons un informe del 2019 de l’Institut Nacional d’Estadística espanyol, dos de cada tres nens entre 10 i 15 anys tenen un mòbil. De fet als 14 anys 9 de cada 10 ja en tenen.

Et deixo en la descripció l’enllaç a un informe en anglès de l’OCDE de 2019 analitzant diversos estudis recents de la relació dels nens amb les tecnologies de la informació i el seu impacte tant al benestar personal com a l’exercici escolar.

Molt resumidament hi ha uns quants fets confirmats en aquests estudis. Per exemple, hi ha una relació inversa entre més hores davant una pantalla i la percepció de benestar del nen. Com més hores, menys benestar. Curiós, no?

El mateix passa amb l’ús d’internet durant el cap de setmana. Amb dades de més de 30 països es confirma que els nens amb un ús més intens d’internet són individus menys satisfets amb la vida. No t’espantis, només lleugerament, però de manera clara.

De fet, segons el mateix informe, entre un 40 i un 80% dels nens (segons el país) se senten MALAMENT si no es connecten a internet. És a dir, sí que hi ha una mica d’addicció en una part de la població.

Anem amb les coses bones sobre aquest tema. Per començar, dir que està demostrat que els nens que consumeixen material audiovisual lúdic o juguen amb videojocs acompanyats d’adults tenen un millor rendiment en les tasques escolars.

És a dir, l’ús d’internet i el lleure digital no és dolent per si mateix. Altres estudis posen de manifest els avantatges de fer-ho servir fins i tot a les aules. Però és molt important l’acompanyament i la guia dels adults perquè no es creïn addiccions i es pugui controlar l’ús i l’aprofitament d’aquestes hores.

Vull acabar suggerint algunes activitats interessants a realitzar amb nens, per allunyar-los de les pantalles:

  • Descobrir la natura. Sortir fora de casa, a un parc o muntanya, consultant prèviament guies d’aus o fauna. O bé dins de casa es pot explorar l’inacabable món de les plantes i el cultiu. Fins i tot fent ús de l’observació amb microscopi.

  • Manualitats. És un clàssic: pintura i dibuix, argila o plastilina, papiroflèxia, talla i pega amb paper o cartró, construccions tipus lego, cosir, etc.

  • Llegir. Aquí la clau és encertar amb la temàtica de les lectures proposades al nano en qüestió. Si busques a les llibreries hi ha un ventall de literatura molt apta per a nens de totes les edats, des de continguts que es fan ressò de les sèries de TV o el cinema fins a material relacionat amb els youtubers.

  • Activitats grupals. Per treballar el desenvolupament social i emocional, si és possible, amb la participació d’un adult. Des de jocs de taula, a teatre casolà, música, cuina, etc.


Font 1: https://azsalud.com/psicologia/actividades-ninos-entretenidas-sin-pantallas

Font 2: https://ine.es/prensa/tich_2019.pdf

Font 3: https://www.oecd.org/education/ceri/Booklet-21st-century-children.pdf

Música: Audionautix.com

Programari: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils