S01 E23 - 650k colombians viuen a Europa, són els llatinoamericans europeus més nombrosos
S01:E23

S01 E23 - 650k colombians viuen a Europa, són els llatinoamericans europeus més nombrosos

Episode description

Al canvi de segle hi va haver una onada espectacular d’immigració llatinoamericana a Europa, especialment a Espanya, on el 44% dels seus immigrants són llatinoamericans.

Només una dada: els equatorians vivint a Espanya van passar de 4 mil a gairebé mig milió del 1998 al 2004, és a dir, 120 vegades més en 5 anys. Els colombians també van tenir una escalada així, encara que no tan pronunciada: el seu augment va ser de 20 vegades més, en el mateix període.

Atenció: si mires les gràfiques que he posat a la descripció de l’episodi amb els residents a Espanya nascuts a Colòmbia i a l’Equador, veuràs que el 2020 se surt gairebé de l’escala. Això és perquè qui va elaborar la gràfica va incloure per a aquell any no només els residents amb nacionalitat colombiana, sinó també els residents nascuts a colòmbia ja nacionalitzats com a espanyols. Aquests són aproximadament el 60%.

Per acabar, vull repassar el rànquing de països de procedència de llatinoamèrica residint a Europa, amb dades del 2020, extretes de la wikipedia. Tens els enllaços a la descripció.

De major a menor: Colòmbia amb 650 mil, Equador amb 500 mil, Brasil amb 500 mil, Veneçuela amb 480 mil, Perú amb 390 mil, Argentina amb 360 mil, República Dominicana amb 240 mil, Cuba amb 210 mil, Bolívia amb 200 mil , Xile amb 100 mil i Mèxic amb 100 mil. Els altres països llatinoamericans ja estan molt per sota. Aquestes xifres inclouen els ja nacionalitzats com a europeus.

Potser la dada que més crida l’atenció és que Mèxic és el país de la llista amb menys residents a Europa, i és el país hispanoparlant més poblat, amb 130 milions d’habitants. L’Equador és a l’extrem contrari: ja que té una població de només 18 milions, i té mig milió de paisans a Europa.

Això de Mèxic s’entén molt fàcilment: la majoria de mexicans emigren abans al país veí del nord, que queda molt més a prop, almenys geogràficament.


Font 1: https://en.wikipedia.org/wiki/Migration_from_Latin_America_to_Europe

Font 2: https://en.wikipedia.org/wiki/Colombians_in_Spain

Font 3: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_in_the_Americas_by_population

Música: Audionautix.com

Programari: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils