S01 E22 - Els nostres fills viuran 26 anys més que els nostres pares
S01:E22

S01 E22 - Els nostres fills viuran 26 anys més que els nostres pares

Episode description

Dit amb xifres, el 1950 l’esperança mitjana de vida era de 47 anys. Mentre que el 2020 l’esperança de vida estava a 73 anys. És a dir, a 7 dècades (3 generacions) l’augment en la longevitat és de 26 anys!

Quant a gèneres, sempre hi ha hagut una longevitat més gran entre les dones i curiosament la diferència ha anat augmentant proporcionalment en aquest període de 70 anys. Abans era de 3 anys i ara són quasi 5 anys de diferència. Els homes viuen de mitjana gairebé 71 anys i les dones 75.5 anys.

Vegem el top 20 de longevitat per països o regions amb més d’un milió d’habitants. Arrodoniré les xifres per sota. Els 3 més longeus són asiàtics: Hong-Kong i Japó amb 85 anys, i Macau amb 84. La resta van de 82 a 84 anys. De més a menys: Suïssa, Singapur, Itàlia, Espanya, Austràlia, Islàndia, Corea del Sud, Israel, Suècia, França, Canadà, Noruega, Irlanda, Nova Zelanda, Grècia i Holanda.

És a dir, 5 a Àsia-Pacífic, 12 a Europa i la conca Mediterrània, 2 a Oceania, i Canadà a Amèrica.

A l’altre extrem, tenim els països amb menys esperança de vida. I els 20 països menys longeus són africans. Amb 54 anys hi ha la República Centreafricana, i amb 55 anys hi ha Txad, Lesotho, Nigèria i Sierra Leone.

A l’enllaç de la descripció et deixo el rànquing gairebé complet amb 193 països.

En quant al ranking a Espanya, amb dades del 2021. Catalunya ocupa el lloc 9 amb 83.3 anys i la Comunitat Valenciana el darrer lloc amb 79 anys i mig. En primer lloc està la Comunitat de Madrid amb 84.6 i Navarra amb 84.3.


Font: https://www.worldometers.info/demographics/life-expectancy/

Música: Audionautix.com

Programari: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils