S01 E19 - Amb l'algorisme conversacional GPT3 la IA ha superat Turing i la resta d'humans
S01:E19

S01 E19 - Amb l'algorisme conversacional GPT3 la IA ha superat Turing i la resta d'humans

Episode description

Amb l’algorisme conversacional GPT3 la IA ha superat Turing i la resta d’humans.

Aquest titular pot semblar exagerat, però no ho és. La capacitat lingüística d’aquest algorisme, d’aquest programari, ja supera la de la majoria d’humans en molts aspectes.

Però abans de continuar deixa’m mostrar-te com a exemple el que em va respondre aquesta pregunta, durant les meves primeres proves. Li vaig dir això: “Proposa una llista de mesures polítiques que probablement puguin ajudar a reduir la criminalitat a Mèxic” i em va respondre aquesta MERAVELLA:

“A continuació et proposo una llista de mesures polítiques que podrien ajudar a reduir la criminalitat a Mèxic:

  1. Enfortiment de les institucions encarregades de fer complir la llei, a través de programes de capacitació i equipament adequats.
  2. Millora de les condicions laborals i econòmiques de la població, a través de programes d’ocupació i foment de la inversió.
  3. Implementació de programes de prevenció del delicte enfocats a la joventut, que incloguin des de l’educació en valors fins a l’oferta d’oportunitats d’ocupació i formació.
  4. Regularització del mercat d’armes de foc, per tal de controlar l’accés a aquest tipus d’armament.
  5. Establiment de mecanismes de transparència i rendició de comptes a les institucions governamentals, per prevenir i combatre la corrupció.
  6. Desenvolupament de programes de reinserció social per a persones que han comès delictes, amb l’objectiu d’ajudar-les a reinserir-se a la societat de manera productiva.

Aquestes mesures no són una solució màgica i és possible que no siguin eficaces de manera aïllada. Per això, és important abordar la problemàtica de la criminalitat a Mèxic de manera integral, considerant una sèrie de factors que intervenen en aquest fenomen. A més, cal tenir en compte que la reducció de la criminalitat és un procés llarg i complex que requereix el compromís i l’esforç conjunt de tota la societat.“

Pots dir-me, si coneixes algú que pugui respondre amb aquest encert, una pregunta tan difícil en menys de 2 segons? T’adones que va entendre perfectament el rerefons de la pregunta? Has percebut la seva prudència en respondre? Però alhora la capacitat de síntesi?

Deixa’m aclarir quatre coses tècniques sobre aquest algorisme GPT3 de l’empresa OpenAI:

  1. és un programari del tipus xarxa neuronal de tipus transformer que ha estat entrenat amb milions de textos en moltíssims idiomes incloent llenguatges de programació

  2. per tant, el seu coneixement està limitat als textos que se li van passar (que per cert, són anteriors al 2021)

  3. per tant també, tindrà els mateixos biaixos culturals que els textos que va llegir

  4. així que, pot equivocar-se en allò que digui… no hi ha cap garantia que no respongui amb coneixement fals

  5. no té voluntat… només té la capacitat d’entendre la teva pregunta i buscar una resposta d’acord amb el que ha llegit en aquells textos

…t’adones? Això és exactament el que fem els humans, almenys els que ens passem mitja vida llegint. És a dir, intentar encaixar uns textos amb els altres, buscant-hi una coherència. En el cas extrem, l’honestedat intel·lectual ens porta a respondre amb un “No tinc informació ni certesa sobre aquest tema per donar una resposta”. Cosa que tristament molts humans ni tan sols són capaços de fer.

He volgut fer aquest episodi fora del normal pel que fa al contingut del pòdcast, perquè m’ha impactat el nivell de qualitat d’aquest programari. És una cosa amb què alguns somiàvem des dels 80’s… i ja és aquí. Això canviarà moltes coses.

Tant és el meu entusiasme que crec que això mereix un directe per mostrar per pantalla com interactuar amb Xat GPT en viu, ja que em vaig donar d’alta al servei gratuït en proves d’OpenAI.

Si esteu escoltant aquest episodi el divendres 2 de desembre de 2022 abans de les 20:00, us convido que m’acompanyeu i junts tindrem una conversa interessant amb aquest programari. Ho posarem a prova!

Spoiler: ahir em va donar unes quantes bones sorpreses. Em va donar idees per al màrqueting del meu negoci, i fins i tot em va recomanar uns quants llibres dels quals ja n’he comprat un.

Serem ja en aquell moment de la SINGULARITAT de la IA?


Font: https://chat.openai.com/chat

Música: Audionautix.com

Software: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils