S01 E07 - Els gossos rescatistes fan més de mil missions a l'any i entrenen 50 hores al mes
S01:E07

S01 E07 - Els gossos rescatistes fan més de mil missions a l'any i entrenen 50 hores al mes

Episode description

L’Organització Internacional de Gossos de Cerca i Rescat (IRO-DOG) està ubicada a Àustria i agrupa 131 organitzacions de 43 països. Formen i certifiquen equips de rescat perruns. I col·laboren en més de mil missions cada any.

Com són útils els gossos? El seu superolfacte els permet seguir el rastre de persones enterrades per allaus, esfondraments d’edificis per explosió o per terratrèmols i huracans. També són bons salvant persones al mar.

Parlem de l’olfacte caní. Té 40 vegades més milions de cèl·lules olfactives que els humans, distribuïdes en una superfície deu vegades més gran. Però a més, gràcies a una tècnica especial de respiració, els fa mil vegades més sensibles a les olors.

Per olorar inhalen i exhalen molt ràpidament, unes 300 vegades per minut!

Més increïble encara: els gossos oloren en estèreo! Oloren de forma independent per cada fossa nasal, com fan els nostres ulls. Això els permet olorar en 3D i saber de quina direcció vénen les olors.

S’entrena els gossos de rescat des que tenen només 2 mesos de vida. Un any després ja estan preparats per al rescat. Han d’entrenar-se unes 50 hores al mes i unes 600 hores l’any. És una feina de coordinació de parella: del gos amb el seu company humà.

La setmana passada va morir Frida, la popular gossa rescatista mexicana, després de 9 anys de servei per a l’exèrcit, salvant més de 50 vides humanes.

Li vaig voler fer aquest homenatge.


Font: https://www.iro-dogs.org/en/latest/newsdetail/facts-about-the-search-and-rescue-dog

Música: Audionautix.com

Software: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils