S01 E05 - Deu minuts de meditació milloren la nostra memòria a curt termini
S01:E05

S01 E05 - Deu minuts de meditació milloren la nostra memòria a curt termini

Episode description

La meditació d’atenció plena, o “mindfulness” en anglès, és un exercici de relaxació que cada dia captura l’atenció de més científics.

És una pràctica ancestral a les cultures asiàtiques i és molt popular per combatre l’estrès. I diferents estudis científics fa dècades que demostren i mesuren els seus beneficis sobre la nostra ment.

Avui et parlaré d’un estudi del 2021 de la Universitat de Lincoln, a Regne Unit, que va aconseguir mesurar un efecte significatiu de millora de la memòria visual a curt termini.

Per això van sotmetre a una prova intensiva de reconeixement de rostres humans a 3 grups de subjectes voluntaris. Abans de la prova, a cada grup se li va fer realitzar 3 tipus d’activitats diferents, per mesurar després si hi havia diferències en el rendiment de la prova.

El primer grup va fer una relaxació amb meditació “mindfulness” durant tot just 8 minuts, escoltant un àudio típic d’aquest tipus de meditacions. Al segon grup se’l va posar a escoltar un àudio llibre. I al tercer grup el van deixar fer el que volguessin.

La diferència de rendiment a la prova va ser clarament significativa, essent els del grup de meditació els que van aconseguir millors resultats.

Sabent això, potser ara respiris fondo i et regalis uns minuts de calma i silenci abans de començar una tasca intel·lectual exigent. O també et prens més seriosament fer pauses cada hora, no només per estirar les cames, sinó també per respirar fondo i aclarir la ment.


Dades: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32448056

Música: Audionautix.com

Software: LibreOffice Calc, Audacity, Kdenlive, Gimp, Canva

Veu: Azure Speech Studio


Pots trobar-nos a totes les plataformes de podcast com “Datòfils”, encara que aquesta és la web oficial on pots escoltar tots els episodis sense descarregar cap app ni registrar-te, però si vols deixar un M’agrada o comentar has de tenir un compte a Mastodon:

https://podcast.imasdeweb.com/@Datofils

Si ets usuari de Telegram, pots subscriure’t al nostre canal i allà pots deixar els teus comentaris a cada episodi i parlar amb mi o amb altres oients:

https://t.me/datofils

També pots escoltar-nos, seguir-nos i deixar-nos comentaris a Youtube:

https://youtube.com/@datofils

O a Facebook:

https://www.facebook.com/datofils